Piala Dunia Strongman 2016...

Satu pengalaman yang begitu mengujakan di Varanasi, India pada 9 dan 10 April yang lepas. Saya bertanding dalam Strongman Worldcup mewakili Malaysia. 13 atlet daripada 12 negara bertanding. Tarmo Mitt ESTONIA Rolands Gulbis LATVIA Dalius Ziminskas LITHUANIA Sergey Trubicin UZBEKISTAN Mikhail Shivliakov RUSSIA Mark Felix UK Sergei Vachinski BELARUS Tomasz Kowal POLAND Matthew Mc Coy IRELAND Tim Enersen NORWAY Jarek Novacki POLAND Zaki Khan MALAYSIA Vostan Gevorgyan ARMENIA Rutin Dipertanding 1. Max Rep Log Press (125kg) 2. Arm over Arm Truck Pull (5 tonnes) 3. Truck Loading Medley (120-150kg) 4. Farmers Walk (135kg) 5. 20 meter Bus Pull (16 tonnes) 6. Jeep Dead Lift (Hold) Keputusan 1. Mark Felix 2. Tarmo Mitt 3. Mikhail Shvlyakov 4. Rolands Gulbis 5. Tomasz Kowal Walaupun saya gagal mendapat tempat yang baik. Tapi satu pengalaman yang menarik dan memuaskan. Saya gagal pada rutin pertama seperti diduga disebabkan log press maksima saya cuma 120kg. Saya mengalami kecederaan pada rutin kedua dan menyebabkan tapak tangan koyak dan tarikan pada otot bisep. Berjaya habiskan dalam 46 saat. Rutin kedua, terasa pada bisep. Masuk hari kedua, rutin kegemaran saya, farmer walk, cuma dapat 7 meter disebabkan tapak tangan dah pecah. Kecewa sedikit di situ. Rutin seterusnya, tarik bas 16 tan. Berjaya habiskan dalam 43 saat. Tapak sangat licin. Rutin terakhir, deadlift jeep, berjaya buat 35 saat. Secara keseluruhan, saya boleh buat hampir semua rutin kecuali bahagian atas badan yang masih merupakan kelemahan saya. Pertandingan kali ini dimenangi oleh Mark Felix yang berusia 50 tahun. Ya, 50 tahun. Jadi masih ada ruang untuk saya memperbaik diri, menjadi lebih kuat untuk pertandingan akan datang. InsyAllah, saya akan bertanding dalam Static MonsterSingapore pada 7 Mei 2016 ini. Terima kasih pada World Strongman Federation WSF atas layanan baik mereka sepanjang kejohanan. Jutaan terima kasih kepada Presiden, Baba...

Kecederaan di Gim Apr22

Kecederaan di Gim

Saya senaraikan 10 kecederaan yang biasa berlaku di gim. Kebiasaanya kecederaan berlaku disebabkan faktor seperti badan tak cukup rehat, pakaian tak sesuai, latihan tak seimbang dan sebagainya. 1. Terseliuh – Kecederaan di buku lali bukan hanya berlaku di luar, akan tetapi boleh juga berlaku di gim. Ia boleh terjadi apabila berlari di atas mesin larian hamster. Ramai hilang keseimbangan apabila nampak awek cun di hadapan. Ini antara faktor kebiasaan treadmill diletak tanpa pemandangan. Kes terjatuh juga boleh terjadi disebabkan memakai kasut yang silap atau kasut baru. Bagaimana mengelakkannya? Ikatkan klip pada treadmill pada pakaian anda. Sekiranya terjatuh, treadmill akan terus berhenti. Fokus pada larian anda. Jangan sibuk dengan handphone. Jangan sibuk menonton televisyen. 2. Shin Splint – Sakit di bahagian depan keting kaki. Betul ke istilah dia keting? Di bahagian tibia, medial tibial stress syndrome atau biasa dikenali sebagai shin splint. Kebiasaan sakit ini terjadi pada seorang pelari maraton. Ia terjadi pada seseorang yang terlalu kerap menggunakan kakinya. Bagaimana mengurangkan masalah ini? Guna kasut yang sesuai untuk berlari. Berehat adalah kaedah terbaik, jika masalah ini dah terjadi. Jika anda dalam program turunkan berat badan, anda boleh tolak aktiviti berlari dan ganti dengan aktiviti lain yang tidak menyakitkan. 3. Sakit Pinggang – Di gim tempat saya berlatih, saya melihat ramai pakai tali pinggang walaupun angkatannya ringan. Adakah pakai tali pinggang merupakan solusi untuk masalah sakit pinggang? Tidak. Apa yang boleh dibuat, adalah membetulkan postur badan anda dan postur latihan tersebut seperti squat dan deadlift. Kecederaan terjadi apabila anda bersenam dengan kaedah tak betul ditambahkan dengan masalah alignment badan. Bagaimana membetulkan alignment badan? Jangan ke kedai tayar betulkan alignment, tapi jumpalah terapi fizikal seperti ahli fisio atau tukang urut. Cuma ingat, bukan urut geli-geli. 4. Kecederaan Rotator Cuff – Saya yakin, ramai tak pernah melatih rotator...

Otot Maksima Semulajadi Apr21

Otot Maksima Semulajadi...

Bersambung daripada entri sebelum ini, Berapa Besar? Berapa besar seseorang boleh besarkan badan secara natural atau semulajadi? Faktor besar di sini adalah genetik. Menurut kajian, sekitar 70 peratus daripada mereka yang membina otot adalah dikategori sebagai genetik purata. Manakala 15 peratus genetik luar biasa dan 15 peratus di bawah paras normal. Mereka di bawah paras normal ini mungkin ada masalah-masalah tertentu seperti hyperthyroidism dan sebagainya. 70 peratus yang normal ini akan bina otot jika dapat latihan dan pemakanan yang betul. 15 peratus di bawah paras normal mungkin sangat sukar bina otot. 15 peratus genetik luar biasa ini senang bina otot. Lean Body Mass (LBM) Maksima = [Tinggi (inci) – 70] x 5 + 160 Guna formula di atas sekiranya anda dalam kategori normal 70 peratus. Ada banyak formula yang boleh didapati di dalam internet berikutan setiap pengkaji mengeluarkan formula sendiri. Mengikut formula ini, anda akan dapat jumlah otot tanpa lemak. Tambahkan lemak mengikut kesesuaian tinggi. Mustahil badan manusia tanpa lemak. Anggaran lemak 6 hingga 12 peratus untuk kelihatan otot di perut bergantung pada berat badan. Ada juga yang lebih kompleks di mana H adalah tinggi dalam inci, A adalah ukur lilit buku lali paling kecil, W adalah ukur lilit pergelangan tangan dan %bf adalah lemak yang disasarkan. Formula oleh Casey Butt. Kiraan-kiraan ini adalah anggaran, berikutan mungkin kita tak tahu genetik kita bagaimana. Adalah normal, adakah bawah normal atau luar biasa? Rujukan...

Berapa Besar? Apr20

Berapa Besar?

Berapa besar seseorang boleh membesar tanpa steroid? Ramai yang tanya soalan ini. Berapa besar mereka boleh pergi tanpa menggunakan bahan terlarang. Tanpa kehadiran steroid anabolik atau yang sewaktu dengannya. Tiada jawapan yang tepat untuk soalan ini. Ia bergantung pada individu juga. Ada sesetengah orang dilahirkan dengan hormon testosteron yang tinggi secara semulajadi. Setiap orang ada genetik tersendiri, ada motivasi tersendiri, status kewangan tersendiri, masa dan sebagainya. Motivasi juga main peranan. Apakah faktor yang menyebabkan anda ingin besar? Kedudukan kewangan tak dapat dinafikan sebagai satu faktor lebih-lebih lagi dengan keadaan ekonomi tak menentu kini. Tak murah nak makan makanan solid. Tak murah nak dapatkan makanan tambahan jika perlu. Pembesaran otot ataupun hipertrofi bergantung pada hormon lelaki, testosteron. Secara puratanya, lelaki menghasilkan 30 hingga 70 mg testosteron seminggu. Seminggu 70mg? Tak hairan ramai nak ambil sustanon, 250mg testosteron. Perempuan pula kebiasaannya, 20 kali lebih rendah. Disebabkan paras testosteron lelaki lebih tinggi, secara logiknya, lelaki lebih kuat daripada perempuan. Ambil perbandingan yang sama, jangan bandingkan dengan mereka yang terlatih. Kita hidup pada zaman atau era di mana kebanyakan atlet memakai performance-enchancing drugs (PED) untuk meningkatkan prestasi dan mendapatkan hasil yang lebih. Kalau tengok daripada graf di bawah, tumbesaran badan ada limitasinya. Perbandingannya agak ketara dengan penggunaan steroid. Mungkin jadi antara faktor penggunaan meluas, selain faktor harga yang murah dan senang didapati. Apabila kita mula melatih, kita akan nampak hasil dengan agak cepat. Dari masa ke semasa, hasil mula berkurangan. Apa yang boleh dibuat ketika ini, kita boleh tukar program, diet dan sebagainya bagi memaksa badan memberi keputusan yang baik. Berbalik pada persoalan utama, berapa besar? Adakah kita dah capai limitasi sehingga terpaksa menggunakan steroid? Apa petanda arasnya? Adakah apabila tak boleh membesar dalam masa...

Kursus Urutan Sukan 2016 Apr15

Kursus Urutan Sukan 2016...

Anda semua dijemput sertai kursus Urutan Sukan yang akan diadakan pada: 30 April dan 1 Mei di Bukit Jalil (Pertukaran Tempat) 28 – 29 Mei di UTM, Skudai Buat masa ini, hanya dua tempat ini sahaja. Tempat lain akan dimaklum jika ada permintaan dan sambutan menggalakkan. Jika perlukan surat jemputan, beri email address anda pada saya. Boleh juga hubungi 017-3999 125. Boleh juga daftar online di: http://goo.gl/forms/RBRgRNZGJY Urutan sukan adalah salah satu cabang dalam perubatan sukan yang mana membantu para atlet bertindak balas dengan lebih baik samada dalam pertandingan, latihan dan rehabilitasi. Atlet daripada semua peringkat pertandingan menggunakan urutan untuk beraksi dengan lebih baik. Dalam usaha menghasilkan atlet-atlet yang lebih baik di masa hadapan, usaha mendapat tukang urut sukan giat dijalankan. Apa Kebaikan Urutan Sukan? – Melancarkan peredaran darah – Memperbaik mobiliti sendi – Mengurangkan strain dan otot yang ketat – Membantu mengurangkan kecederaan yang serius – Membantu meningkatkan keupayaan dan prestasi atlet – Membetulkan postur badan – Mengurangkan tekanan, kesakitan disebabkan ketidakstabilan...

Bagaimana Mesotropin HydroWhey Bantu Anda Bina Otot? Apr15

Bagaimana Mesotropin HydroWhey Bantu Anda Bina Otot?...

Tahukah anda , Mesotropin HydroWhey  melalui proses pemecahan protein kepada saiz partikel yang lebih halus dimana ianya dikenali sebagai peptida. Keadaan ini memudahkan ianya diserap kedalam badan serta mempercepatkan proses pemulihan otot dengan pantas. Bagi memastikan anda dapat membina otot dengan baik,anda perlukan 1.5 – 2 gram protein dari sumber protein yang ‘lean’ dan mempunyai ‘biological value’ yang tinggi. Nilai ‘Biological Value’ bagi suatu sumber protein itu menunjukkan skala peratusan sebenar yang digunakan bagi membina sel didalam badan bagi tujuan pertumbuhan seperti otot,kulit,organ dan sebagainya. Semakin tinggi nilai BV , Semakin mudah otot anda mendapat keperluan asid amino yang cukup bagi membantu pertambahan saiz dan jisim otot! Sekiranya anda aktif workout di gym atau bersukan , Mesotropin HydroWhey adalah jawapannya! Badan anda sangat memerlukan asid amino yang penting bagi membantu pemulihan otot dengan pantas . Selain itu,dengan pengambilan Mesotropin HydroWhey juga dapat membantu anda membakar lemak disamping meningkatkan kadar metabolisma badan anda.Keadaan ini juga dapat membantu anda mengurangkan pengambilan kalori berlebihan yang menjurus kepada keadaan kenyang akibat pengambilan protein dari sumber whey protein. Bagaimana Cara Untuk Mengoptimumkan Penambahan Saiz Dan Jisim Otot Anda? Melalui pengambilan Mesotropin HydroWhey,anda akan dapat membantu proses pemulihan dan pembinaan otot dalam masa yang sangat singkat. Walaubagaimanapun, bagi meningkatkan tenaga dan fokus ketika latihan sedang berjalan,anda perlukan booster yang boleh menjana testosterone sedia ada didalam badan anda. Dengan menggunakan M-sotropin sebagai makanan tambahan ‘pre workout’, penjanaan hormon testosteron sedia ada didalam badan dapat membantu anda membina saiz dan jisim otot disamping dapat mencegah penguraian otot selepas berakhirnya sesi latihan dimana ianya dipanggil proses katabolisma. Bahan-bahan utama M-sotropin pula ialah terdiri daripada BCAA,Tribulus dan juga Tongkat Ali. Dalam ertikata lain, M-sotropin ialah supplement untuk ‘pre workout’ manakala HydroWhey pula adalah supplement ‘post workout’ yang diambil selepas...

Tisu Lemak Apr02

Tisu Lemak

Tisu lemak dalam bahasa biologinya dikenali sebagai tisu adipose. Ia merupakan sambungan tisu yang kebanyakannya terdiri daripada adipocyte. Selain adipocyte terdapat juga stromal vascular fraction (SVF) yang terdiri daripada preadipocyte, fibroblast, vascular endothelial dan pelbagai sel imunisasi. Tisu lemak berfungsi menyimpan tenaga dalam bentuk lipid. Tisu adipose juga bertindak sebagai organ endokrin. Ia merembeskan hormon seperti leptin, estrogen, resisten dan cytokine. Jadi, logiknya, apabila seseorang gemuk, ia cenderung untuk lebih gemuk disebabkan rembesan estrogen. Lelaki pun ada estrogen, bukan sahaja perempuan. Tisu adipose terbahagi kepada dua iaitu tisu adipose putih dan perang. Penyusunan tisu adipose di badan manusia bergantung pada genetik seseorang. Ia boleh disimpan di bawah kulit (juga dikenali sebagai subcutaneous fat), di sekeliling organ (juga dikenali sebagai visceral fat), di dalam tulang (sedapkan sedut tulang apabila makan sup tulang?), pada sistem otot kita dan di bahagian dada. Tisu lemak perang secara amnya di bahagian leher. Manakala di bahagian lain, tisu lemak putih. Sifat mereka berbeza. InsyAllah saya akan masukkan sifat mereka dalam entri berlainan nanti. Selain fungsi di atas, tisu lemak juga berfungsi memberi regulasi haba pada badan. Manakala di bahagian organ pula, ia jadi pad pelindung. Walau bagaimana pun, fungsi utamanya adalah sumber tenaga simpanan. Proses pemecahan lemak atau lipolisis bermula di dalam sel lemak dengan kehadiran karbohirat. Setiap tisu adipose di tempat berbeza memberi profil biokimia yang berbeza. Secara umumnya, ia memberi respon kelaparan kepada otak. Lelaki cenderung menyimpan lemak di bahagian perut disebabkan perbezaan hormon seksual. Manakala perempuan cenderung menyimpan lemak di punggung, peha dan pinggang. Apabila seseorang perempuan mencecah menopause dan penurungan estrogen menurun, lemak cenderung untuk disimpan di lemak. Ketumpatan lemak adalah sekitar 0.9 g/ml manakala otot 1.06 g/ml. Air secara amnya 1.00 g/ml. Jadi apabila tenggelam dalam air, seseorang yang tinggi lemak lebih cenderung terapung berbanding...

KJ Patut Letak Jawatan Mar25

KJ Patut Letak Jawatan...

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin perlu bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kes seorang pegawai tinggi di kementerian itu yang ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) kerana dipercayai terlibat rasuah berjumlah RM20 juta. Khairy tak sepatutnya diam dan hanya mengeluarkan kenyataan media berhubung kejadian itu. Kes ini dikatakan melibatkan kumpulan sindiket menipu KBS menyebabkan kerajaan kerugian RM100 juta. SPRM menyita beberapa barangan termasuk 12 kenderaan antaranya Audi, Mercedes Benz, Nissan GTR dan Toyota Vellfire. Antara barang mewah lain yang dibeli dengan dana gelap tersebut ialah jam berjenama Richard Mille (RM400,000), 40 beg tangan berjenama termasuk jenama Hermes (RM400,000), set cadar mewah (RM300,000), dan barang kemas termasuk cincin mutiara Cartier bernilai RM600,000. Barangan yang disita berjumlah RM20 juta, sementara wang di dalam 69 akaun bank berjumlah RM8.33 juta dibekukan. Lapan kontraktor termasuk seorang wanita ditahan kerana didakwa bersubahat dalam kes itu. Pengarah Siasatan SPRM Datuk Azam Baki berkata dana itu disalurkan melalui Majlis Sukan Negara (MSN) dan bayaran dibuat kepada 14 syarikat yang dimiliki kontraktor dan RM14 juta kepada akaun peribadi suspek. Azam berkata suspek sudah menyalah guna dana sejak 2010. Khairy Jamaluddin memegang jawatan Menteri Belia dan Sukan bermula daripada tahun 2013. Bermakna kes ini bermula dari zaman Dato’ Sri Ahmad Shabery Cheek. Sekitar 3 tahun memegang jawatan, bagaimana KJ langsung tidak tahu? Adakah sistem pemantauan sedia ada begitu longgar hinggakan Menteri tidak tahu berjuta ringgit hilang tanpa program dijalankan. Adakah Khairy terlalu sibuk berzumba sehingga mengabaikan kerjanya sebagai Menteri? Adakah Khairy Jamaluddin masih layak memegang jawatan Menteri Belia dan Sukan? Jika kita lihat KPI dalam bidang sukan. Boleh kata kemerosotan dalam banyak sukan. Pada Sukan Asia 2014 di Incheon, kita gagal capai sasaran 8 pingat emas. Kita hanya berjaya capai 5 pingat emas dan ia merupakan satu kemerosotan berbanding Sukan Asia 2010 di Guangzhou. Sebelum ini...

World Cup Strongest Man 2016...

Pada 9 dan 10 April ini, akan berlangsung pertandingan terbesar bawah World Strongmen Federation WSF iaitu World Cup Strongest Man 2016 di Varanasi, India. Pertandingan ini adalah pertandingan jemputan saja dan saya merupakan salah seorang atlet bertanding. 12 Atlet bertanding mewakili negara masing-masing. 1. Tarmo Mitt ESTONIA 2. Rolands Gulbis LATVIA 3. Dalius Ziminskas LITHUANIA 4. Sergey Trubicin UZBEKISTAN 5. Mikhail Shivliakov RUSSIA 6. Mark Felix UK 7. Sergei Vachinski BELARUS 8. Tomasz Kowal POLAND 9. Matthew Mc Coy IRELAND 10. Tim Enersen NORWAY 11. Jarek Novacki POLAND 12. Zaki Khan MALAYSIA Benares dipilih sebagai lokasi pertandingan disebabkan ia dianggap sebagai tempat mistikal yang didiami oleh tuhan Hindu yang terkuat, Lord Shiva. Ia jadi simbolik untuk sukan kekuatan. Jemputan Khas: 1. Magnus Ver Magnusson (Juara Dunia 4 kali) akan jadi Ketua Juri 2. Glenn Ross (Atlet dunia yang cukup terkenal) 3. Leonid Taranenko (Juara dunia angkat berat dengan rekod yang belum dipecahkan dalam Clean & Jerk) Rutin: 1. Max-Rep Car Dead-Lift 2. Max-Weight Over-head Log Lift (120 Kgs Log – start) 3. 40 Meter Farmers Walk (130 Kgs per hand) 4. 40 Meter Truck Pull 5. 8 Times Tyre Flips (300 Kg Tyres) 6. Truck Loading Medley (20 Meter Distance, 4 Ft Height Truck Bed, 5 odd objects weighing approximately 120-150 kilos – Plough, Anvil, Atlas Stone, Chain & Anchor) Acara tambahan Ethno-Sport: Indian Stick Pulling World Cup/Wrestling Hadiah ditawarkan – 20 ribu USD Rujukan http://www.strongmansport.org/2016/02/29/wsf-president-world-cup-in-india-varanasi/ https://www.facebook.com/groups/219022224821229/?fref=ts ZK : Saya tak berani letak sasaran lagi. Ini merupakan pertandingan terbesar saya pernah masuk. Daripada senarai rutin, macam sebagai besar saya boleh buat. Antara laju tak laju saja. Saya akan buat yang...

Face Pull Mar14

Face Pull

“Face Pull” Tarik Muka? Apa itu? Bukan senaman untuk tarik muka pada kawan-kawan. Senaman face pull beri banyak kebaikan pada bahu atau lebih spesifik, scapulae retractor. Baik untuk sukan-sukan yang banyak menggunakan bahu seperti strongman, perenang, malah pelari. Ia bantu mengekalkan bahu pada kedudukan yang sepatutnya. Tidak melatih scapulae retractor boleh membawa kepada masalah seperti degenerasi rawan, labrum koyak, osteoarthritis dan sebagainya. • Kalau boleh, dapatkan pasangan untuk tahan di bahagian belakang supaya anda tidak menggunakan momentum badan ketika tarik • Tahan sekitar 5 hingga 6 saat di atas • Jika perlu, buat regangan untuk pectoralis minor di antara...

Rahsia Makanan Tambahan

Dapatkan E-Buku PERCUMA!

Masukkan email anda untuk dapatkan e-buku percuma.

You have Successfully Subscribed!