Paru-paru Berair

Radang paru-paru atau paru-paru berair atau pneumonia adalah jangkitan paru-paru yang boleh menyebabkan batuk, demam dan masalah sukar bernafas. Apa yang menyebabkan radang paru-paru ini?

Kursus Kecergasan 2021

Radang paru-paru selalu bermula apabila anda menyedut kuman ke dalam paru-paru anda. Mempunyai penyakit jangka panjang atau kronik, seperti asma, penyakit jantung, kanser atau kencing manis menjadikan anda lebih cenderung mendapat radang paru-paru.

Tanda-tanda

– Batuk berkahak atau mungkin disertai dengan darah
– Demam
– Sesak nafas
– Menggigil, mungkin sekali atau kerap
– Sakit dada
– Rasa letih
– Loya dan muntah
– Cirit birit

Adakah mandi lewat malam menyebabkan masalah paru-paru berair?

Ia tidak kira bila atau di mana anda mandi. Bakteria dan virus mungkin berada di mana-mana. Atypical mycobacteria hidup di dalam air paip. Bakteria ini tahan pada klorin. Orang-orang tertentu seperti perokok dan warga tua di mana tahap antibodinya lebih lemah senang menerima kehadiran bakteria ini ke dalam paru-paru. Majoriti besar orang tidak menghadapi masalah untuk mandi pada bila-bila masa, pada apa-apa suhu. Jadi tidak ada masalah untuk mandi lewat malam. Nikmati mandi anda!

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube 

164 thoughts on “Paru-paru Berair

  1. Topik ini atas permintaan seseorang. Jika nak olah pasal penyebab, byk lg sebenarnya perlu didetailkan. saya cuba buat seringkas yang boleh supaya mudah difahami.

    1. tuan,tq sebab penuhi permintaan sy pasal topik ni.tabik hormat;)

    2. ade saye kesah ker???
      tpi msti die mmng berisiko tinggi agaknye kot??
      hihi

    3. Salam..knp tarik nafas dalam2 rse skit dada sebelah kiri..tp klau tunduk tarik nafas dlm xskit plk..knp ye..

    4. Bolehkah penyakit paruparu berair ini berulang? Kerana ketika kecik berusia dlm 2/3 tahun mungkin saya sudah kena dan mungkin sudah dirawati. Skrg saya berusia 17 tahun.

    5. Salam..sy disyaki ada paru2 berair..doktor sarankan utk tebuk kluarkan cecair tu..tp kakak sy xbenarkan..takut effect dikemudian hr..sy nk tanya bhya x tebuk kluarkan cecair tu??

      1. wslm. kakak doctor ke? dgr nasihat drpd doctor. jika tak yakin dgn 1 doctor, dapatkan 2nd opinion daripada doctor lain.

  2. risau gak aku,selama ni balik dari gym pkl 1 ke 2 pagi terus pergi mandi,tak mandi tak selesa lak nak tidur.

  3. swagangsta says:

    dato,ada x langkah2 pencegahan untuk penyakit ini?

    1. utk yg berumur 65 ke atas, atau seorang perokok tegar, atau ada penyakit2 yg merendahkan imun sistem, boleh dptkan vaccine di hospital. bg yg xde masalah, kuatkan imunisasi bdn dengan pemakanan yg baik, senaman

      1. Apakah pemakanan yang digalakkan dan tidak digalakkan untuk penghidap penyakit ini?

  4. peh… isu yg pernah menyerang saya tahun lepas…
    nikmat sihat terasa sgt waktu sakit tuh..! nasib baik Allah pulihkan saya kembali.. yg penting masa tu selamat xkena buat chest tube, hanya pengambilan ubat yg berbulan2 menghilangkan air dlm paru2 saya.. gambar xray tu sebijik mcm sy waktu tu… @_@.

    1. mmg terasa sakitnya, pernah ada seorang kenalan kena sakit yg sama. bila batuk sakit tu makin teruk. bila diberi antibiotik baru terasa lega. pastu berehat utk 1 jangka masa yg lama.

    2. arman mohammad says:

      Salam.

      En. Shukri,

      Boleh saya dapat no. telefon bimbit awak? Urgent…

      Terima kasih…

      019-6806499

    3. salam,
      adik sy selalu kne mcm ni sjak akhir2 ni….
      sy simpati…. mcmane sebenarnya nk hilangkn terus pnyakit ni?…
      sy x smpai hati ble tgk dia slalu sakit…

    4. salam tuan shukri…blh sy tahu ubat apa yg tuan guna utk hilangkan air dlm paru2…no fon sy 0109149140

    5. cili potong says:

      Tak tebuk ke bro?? Air ble kering??
      Sy skg kt hospital ni…da 3 hari kt wad sbb pnyakit ni..smlm da sedut air keluar tpi x gne cra tebuk..tpi air still ade lg tggl kt dlm..skg ambil ubat je dlu. Mybe lpasni kalo x ok kene tebuk da..

    6. En Shukri, ubat ape yg perlu dimakan yer?

    7. Mcm mana tuan bole baik tanpa tebuk?

    8. Aziah Aziz says:

      En shukri bole dapatkan no tel nak tnye skit. Atau wasap saya 01110834844

  5. Dato,sedara saya ada masalah paru-paru berair lebih kurang 5 bulan yang lalu sekrang ni dia dah sebulandi buat tapping tube dan keadaan fizikalnya sangat kurus(akibat tak selera makan akibat batuk2)..Dan hasil ujian air yang diambil daripada paru-paru tersebut didapati dia bukan disebabkan cancer… oleh yang demikian apakah ubat yang sesuai utk menghilangkan air dalam paru-paru tersebut.

  6. Dato,sedara saya ada masalah paru-paru berair lebih kurang 5 bulan yang lalu sekrang ni dia dah sebulan di buat tapping tube dan keadaan fizikalnya sangat kurus(akibat tak selera makan akibat batuk2)..Dan hasil ujian air yang diambil daripada paru-paru tersebut didapati dia bukan disebabkan cancer… oleh yang demikian apakah ubat yang sesuai utk menghilangkan air dalam paru-paru tersebut.

    1. kalau crita bab ubat tu bukan bidang saya, tu bidang medical. saya x boleh suggest ubat. kalau silap suggest ubat, mati ke apa, masalah nanti. elok tanya doctor.

      1. salam…nk tnya…sya ada pnykit ni sjakkcil…so adakh pnyakit ni akn membwa ke sya dewasa?

  7. hilang risau bile bace entri nie…slalu jgk sy mandi mlm lepas bersenam….

  8. Anak saya berusia 1tahun 6bulan disahkan phenumonia selepas imbasan sinar-x dan sekarang ditahan wad. Apakah langakah-langkah seterusnya untuk saya mengelak dia dari dijangkiti lagi selepas discaj. Apakah yang harus dielak, dan adakah ia akan dijangkiti lagi pada masa-masa akan datang.
    Akhir sekali, is there any vaccine untuk mengelak penyakit ini supaya terjadi lagi?
    Terima Kasih.

  9. sye adalah penghidap pyakit ini…skunk masih dlm rwatan..bimbang kalau2 x sihat…

    1. Aziah Aziz says:

      Dah ok ke sekarang?

    2. Cik Eizan says:

      hai,skrg mcm mana masih dirawat lg ataupun dah baik? saya nk tanya selepas tebuk paru paru untuk keluarkn air..adakah air tu akan dtg balik?mcm kes sy..sy dh ditebuk tp bila scan balik doktor kata ada lg sisa air yg tak keluar..

  10. Ezza juslan says:

    gambar xray tu sebijik sama masa admitted ward hujung tahun 2010 sbb pneumonia ne la..puncanye demam je smpai berminggu2 n berjalan sikit nak mandi pun termengah2..pg klinik berkali2 xbaik2 jgk cirit birit, mkan ape semua keluar balik even minum air kosong pun muntah2 jgk..until pengsan kat umah sewa n kawan2 semua bwk g hospital…masa tu la tahu yg saya ade asma n kene pneumonia ne..rasanye tuhan saja yg tahu, nak bernafas pun mcm xlepas2..sehari berapa byk botol air, garam, darah masuk dlm bdn..dekat 2 minggu jgk dlm ward tu pun klau x doktor xbg kuar lg mintak kuar pun sbb esoknye final exam..now ok skit pun sometimes klau demam mmg termengah2..=)

    1. Aziah Aziz says:

      Sekarang dah ok x sis?

  11. Saya ada satu soalan…pada minggu lepas isteri saya ada minum air bergas.tiba2 pada malamnya dia sakit perut dan sukar bernafas. Dia hampir2 pitam..tetapi setelah saya urut dia byk angin yg keluar..takut juga saya dibuatnya,jadi saya nak tahu apa masalah ini!.terima kasih

    1. kemungkinan gastritis, tp kalo itu 1st time, maybe cuma hyperacidity

    2. mohd farhan says:

      Gastrik tu.. Gas dri perut pun blh menyebabkan sesak nafas

  12. insan baik says:

    boleh saya tanya…saya asyik batuk2 sejak dua mnggu lalu….saya jmpa doktor..pada mulanya doktor bagi ubat batuk biasa..tapi x sembuh..then doktor bagi antibiotik n ubat cair kahak…tp juga mcm x sembuh…..saluran penafasan saya seolah-olah berair dan saya x selesa…kalo nak cakap selera makan kurang tu x la..sbb saya mmg berselera je makan….adakah ini ada kaitan dengan penyakit tibi atau radang paru2?…..saya amat takot

    1. itu mungkin penyakit paru2. tp bukan TB, bukan radang paru2, xde demam. ada rokok x?
      seeloknya buat check-up utk sahkan

      1. insan baik says:

        saya x isap rokok..tp housemate saya perokok….demam tu xde la..tp rs mcm nk demam tu ada skit2….dalam 2 mnggu gak saya asik rs dada x selesa..mcm berlengas kat saluran penafasan…waktu pagi bangun tido x rasa sgt..tp waktu petang ke malam rasa r…then terbatuk2 …tp x la batuk yg terbahak bahak…just batuk2 kecil…+dada x selsesa….penyakit paru yg mcm mana tu?…adakah bronkitis?

        1. akut (acute) bronkitis boleh gak sbb kawan isap rokok dn byk sebagai secondary smoker…tp TB n Radang paru2 (pneumonia) tak mungkin

        2. salam insan baik…awk batuk2 keluar kahak x?

    2. pseudocallima says:

      saya nasihatkan pergi buat x-ray… cari klinik yg ada x-ray… harga bawah rm50 je… elok kesan dari awal… jangan tunggu lama… sekarang isteri saya sudah menetap selama sebulan di hospital sbb paru2 berair (pleural affusion)… itu pun selepas buat x-ray dan demam dan batuk direct selama 2minggu….

      1. MUNIRA ALI says:

        PSEUDOCALLIMA…masa mula2 masuk, ada tak dia mengalami keadaan sukar bernafas, dan perlu topeng oksigen, disuruh puasa dan demam?

  13. Strawberry says:

    Askum, sy ingin dapat kn kpastian sja..Umr mummy sy 69Thun, bru2 ni dia mglami nfas pendek…sy myendari bmula smggu ni. Dan sy da bwa mummy pi klinik , klinik pun xpsti nk jwp mcm mna sbb mummy kna bt xtray, n check drh dlu..so doc ada ckp kmungknn mummy sy mghdp paru2 berair, tp mslhY sy da puas search tanda2 paru2 beair ni.Tp xda sma dgn mslh mummy sy..Dia cma cpt tcungap2 bla bjln 2 kilometer. Adakah btul tanda ni jdi pd org paru2 beair ??

    1. saya sendiri pun x dpt buat rumusan camtu je. elok buat further check.

  14. nur fatin amera says:

    apakah penyakit ini membawa maut? boleh tak pesakit paru2 berair ini sembuh?

      1. Putera gadafi hegs says:

        betulkah penyakit nie boleh membwa maut ?
        tlg bgtau sy mcam mne mau sembuh dengan penyakit ni .
        makwe sy dah 3 bulan dia sakit tu .
        x ade ubat ke untuk smbuh ?
        bpa lmakah jngka hayat msehh ada untuk peskit itu ??
        beri jwapan sgere !
        terima kasih .

        1. boleh bawa maut jika tidak dirawat. ubat yg diberi bergantung pada tahap sakit tersebut. dptkan rawatan di hospital dengan segera.

  15. mohamad izham says:

    salam..sejak akhir2 nie selalu sakit2 dada..penyakit nie akan datang bile nk bernafas..lepas tu jantung berdegup laju n banyak keluar peluh semua..batuk pula kadang2 berkahak..bila pergi check doktor kata penyakit pneumonia/jangkitan kuman pd paru2..n kata lagi salur jantung terrsumbat..lepas tu dlm 3 hari nie bila time mlm sehingga kesubuh sy asyik batuk2 saja..
    soalannya..adakah sy menghidap penyakit tibi..?

    1. umur berapa, berapa lama dah batuk? warna apa kahak? ada batuk berdarah? suhu badan waktu malam dan siang? mlm2 berpeluh? ada pergi merantau? ada hilang berat badan? merokok/minum alkohol/hisap dadah atau tak? ada sapa2 sakit tak dlm kalangan keluarga atau kawan?

  16. Norlia sakawi says:

    salam Dato,
    Saya menghidap asma dr baby lg…skrg dah 28 thn dan ank 2. Masalah asma jd serius masa sy pregnant ank ke 2. Masa tu doktor pakar ckp paru2 sy produce lendir yg byk…sbb tu sy sentiasa semput. Lepas bersalin ada jugak kena asma.check kt klinik doctor kata infection…lps mkn ubat ok… Skarang ni makin kerap pulak…tak sah kalo tk kena dln sebulan..baru2 ni doktor kata ada bunyi yg tk cantik kt bhgn bwh paru2 kanan sy…menurutnya mayb paru-paru berair atau mungkin infection….masalah yg sama sering berulang on and off…kalau infection pun sy kena ambil antibiotik yg kuat br ada kesan…bolehkah Dato bagi pandangan??? Saya amat menghargainya. Untuk makluman Dato, sy seorg guru dan selalu terdedah pada debu kapur tulis….thanks Dato….

    1. biasanya bila ibu atau bapa atau kedua2nya ada asthma, anak pasti akan kena…..kedua, perlu sentiasa mengikut schedule/cara2 yg disuruh oleh doktor….kalo tak ikut, maka asthma akan lagi teruk.

      sesiapa yg ada masalah paru2 spt asthma, bronkitis, COPD etc maka mereka senang kena pulmonary (infection)..setiap infection akan memberi parut (scar).

      paru2 berair ada dua maksud sama ada infection atau ruang paru2 diisi air (pleural effusion)

      bila kerap berlaku, antibiotik yg sama biasanya tak boleh guna…sbb mikrob tu ada resistant….so sbb tu kena amik yg kuat (dn mahal)

      dan seeloknya, minta sekolah tukarkan ke papan putih. kurang debu.

  17. Tuan..Sy nak tanye ckit..
    Tanda2 itu dah ada pada saya..
    tp bile sy check ke doctor..
    Doctor cakap sy ok sahaja..
    Tp knape sy sering mual2
    Sakit dada..
    Waktu sy nak tido Batuk2 pasti ada..
    Kdg2 Sy duduk sahaja sy merase sgt letih..

    Apakah sy ini Seorang Pengidap penyakit ini?

  18. tuan,sy 36yrs n sy memang prnah kena penyakit pneumonia,akibat tb,n air yg disedut melalui chest tube adlh 5 liter,kdaan sy pd masa tu amat kritikal dimana sinar x menunjukkn paru2 kiri sy hanya sebesar telur ayam je,airnya yg berwarna oren disedut selama 4 hari n sy rasa x habis smuanya.skrg sdh 9 tahun berlalu n sy normal2 je slma ni,tpi 2-3 hari yg lalu,dada sy terasa pedih n ada sakit2..so sy nk tanya,adakh saya berisiko utk kena kali kedua,atau adkh penykit ni biasanya berulang,n adakah semua bekas penderita pnykit ni berisiko untk dijangkiti kmbli?,adakh penyakit ni kekal?sy bkn perokok,bkn penagih n kalangan keluarga xde yg berpenyakit berkaitan accute syndrome,cuma kwn2 ramai yg perokok..sy perlukan penjelasan utk langkah pencegahan,sesungguhnya hidup amat berharga,terima kasih-need reply,tq

    1. ya. ia boleh kembali. tp kebanyakan kes disebabkan stop pengambilan antibiotik sebelum tiba masanya.
      ramai kawan2 perokok pun boleh jd isu. kalau boleh, kurangkan lepak dgn perokok. pencegahan yg sesuai adalah melalui senaman. senaman boleh improve pernafasan, tp ia bukan gerenti x dtg balik. setiap kali jd, paru2 jd makin lemah.

  19. tuan, peluh keluar byk dlm masa2 tertentu..tanda2nya pandangan mata kabur n rase nk pitam n diiringi degupan jantung laju2..batuk pula sudah kurang akhir nie.n sebelum nie kahak keluar warna kuning.batuk berdarah takdak..tentang suhu badan tak check pulak..hal berat badan susut tak tahu pula..tapi sejak akhir2 nie kurang makan pun 2x sehari..sy dulu isap rokok tp skung xlg..tp kwn2 sy ramai isap rokok.kadag2 sy peneng kepala bila hidu asap rokok..dlm kluarge sy hnya ayah n ibu sy yg sakit..apa penyakit sy sbnrnya Dato..?

  20. masni binti sungoi says:

    salam tuan saya nak tanya tentang penyakit ibu saya.. dia selalu di sambung bantuan pernafasan oksijen ..doktor cakap penyakit ibu saya jangkitan kuman dan paru-paru ibu saya tinggal sedikit..apakah jenis penyakit ibu saya? dan apakah penyakit ini membawa maut? juga apakah penyakit ini faktor keturunan?

    1. paru2 berair. antara kesannya, paru2 mengecil. boleh bawa maut jika tidak dirawat. rawatan utk mereka yg berumur akan amik masa jika dibandingkan dgn mereka yg muda.

    2. salam..ibu saya jgk mengalami masalah sama spt ibu masni…selain ambil ubat…ada cara tak utk kuarkan air dr paru2 tu?ibu saya pakai mesin oksigen tu 24jam.harap dapt sesiapa membantu..paru2 ibu sya jgk tgl skit

  21. m.syahrir says:

    assalm.. isteri saya baru disahkan sakit paru2 berair.. apa langkah2 yg perlua saya buat untuk mngurangkan lagi penyakit tersebut..
    buat masa sekarang ni dia susut berat badan, batuk berkahak ( warna kekuningan ) dan sesak nafas..
    boleh tak beri sebarang petua untuk mngurangkan penyakit tersebut,,
    saya berharap sngat replay dari tuan.. saya bimbangkan keadaan dia.. assalam

    1. saya takde apa2 petua. bagus bertindak awal. environment di hospital lebih sesuai dan bersih bg kebanyakan kes. elakkan tempat berdebu, kotor. habiskan antibiotik yg diberi mengikut tempoh masanya.

  22. salam, sy nk tanya pasal diri sy, sy brumur 26, sejak akhir2 ni ada rasa sakit di bahagian kiri dada, kadang2 ble sakit datang sy tak boleh tarik nafas panjang, kalo tarik panjang dada sebelah kiri jadi sakit, dalam ms 5 hga 10 minit baru hilang sakit, tp sejak 2 ari ni dada sy rs sakit spanjang ms, tarik nafas trlalu pnjang mesti rs sakit, buat pergerakan semasa solat pun trasa sakit, satu lg, ble keadaan hujan or brada dalam econ, badan sy jd menggiigil smpai xtrkawal… hidung pun ade ms berair jgk.. tp xbyk sgt.. adakah sy menghidap penyakit paru2 brair?

  23. salam..
    saye risau kalau saye terkene paru2 berair sbb tiap pagi n lps mandi pasti ade kahak keluar.
    untuk pengetahuan tuan,saye salu keje malam n kalau blk keje mst mandi dlu sbllm tdo..
    tlg jelaskan pda saye..

  24. Assalam WBT,

    Anak buah saya, berumur 1 tahun 8 bulan, berada di hospital kerana dijangkiti kuman di paru-paru. Setelah hampir seminggu berada di hospital, doktor berkata tiada perubahan( walaupun telah 3kali x-ray, dan juga walaupun skrg dah ada selera untuk makan nasi berbanding pada mulanya bila dimasukkan ke hospital).

    Perlukah sampai ke peringkat untuk membuat pembedahan membuang air di dalam paru-paru? setahu saya, saya rasa perkara ini dapat dibendung dengan memberikan suntikan / (dan) ubat yang sepatutnya.

    Harap Tuan dapat memberi pendapat.

    Komen tuan amat dihargai, terima kasih.

    1. kalau critical case, itu antara choice yg ada di hospital.rawatan apa dah dibuat?

  25. Salam dato, Bapa saya mengalami paru2 berair akibat colon cancer. Dalam masa 2 bulan sudah 3 kali tebuk keluarkan air. Tak sampai sehari keluar hospital bapa saya jadi semput semula dah kaki kiri kanan bengkak (terutama kaki kiri) akibat air. Sedang menjalini perubatan cancer B17 prof syed putra meir. Masalah nye bagaimana nak hilangkan air ni…

    1. wslm, penyakit susulan ni agak sukar nak terus hilang, dlm masa sama masih melakukan chemo. dlm most case ia akan disedut berulang kali. jika lebih 65 memerlukan lebih pengawasan.

  26. salam,,, pnyakit niy bole sembuh ke ??

  27. gambar xray tu sebijik sama masa admitted ward pertengahan tahun 2010 sbb pneumonia ne laa… saya cuma nak kaan kepastian… sama ada pnyakit niy bole sembuh ataw tidak ?,, pnyakit niy jugak bole mmbawa maut ke dato..?

    1. boleh sembuh, tp akan mengambil masa. juga boleh bawa maut jika dibiarkan.

  28. kalau penyakit paru-paru ni terok sgt . apakah boleh kena bedah ;’)

    1. boleh masuk critical case. normal case biasanya sedut air keluar dan diberi antibiotik

  29. Salam

    Saya sentiasa mengalami kesukaran untuk bernafas..Apabila saya mandi malam,,dada saya akan mula sakit dan saya rasa macam nak pengsan..Saya ada rasa dada saya sakit sangat-sangat..Saya cuba tahan sakit nie..Saya seorang yang jarang mandi pada waktu malam tapi bila saya dah mandi saya susah sangat nak bernafas lagi-lagi bila dada saya dah mula sakit..Hanya Allah je tahu..Sakit sangat-sangat dada nye..Saya rasa macam dah tak bernyawa je..Saya cuba sembunyikan dari semua orang sebab saya tak pasti tentang kesihatan saya..Tapi bila saya buat medical check up,, doktor tak ada mengesahkan apa-apa pun..Itu yang membuatkan saya keliru dengan situasi ini..

  30. Assalamualaikum Dato, thank you for the reply. Bapa saya masih di hospital dlm pengawasan sebab dah pasang tiub utk keluarkan air paru2. Sehari lebih kurang 300ml. Doktor di sana bagi option utk tampal tapi hanya air di bawah 50ml sehari. Ubat professor syed meir kami dah berhenti sbb kos yg sgt mahal dan kami ambil supplement abattusauda. Chemo akan dilakukan pada bulan hadapan. Nak tahu pendapat doktor sama ada just continue ambil supplement dgn tiub keluarkan air berterusan sehingga kanser baik atau teruskan chemo? Saya x berapa percaya chemo.

    1. chemo berkesan cuma ada pro contranya. pesakit yg menjalani kemo perlu berdepan dgn risikonya seperti antibody down dll. Saya doakan bapa kembali sihat hendaknya.

  31. ahmad faisal says:

    salam dato’ saya selalu sangat batuk berkahak dan tak berkahak kadang kala tu sampai 2 minggu .saya ni seorang yg kurus doktor kata saya punya metabolik tinggi.kahak saya warna kuning.tekak selalu aje gatal selepas batuk.2 hari lepas baru jumpa doktor klinik ada diberi antibiotik.terima kasih dato’
    wassalam

    1. ni kategori batuk je. bukan penyakit paru2.
      tambahkan multivitamin dlm diet. antibody mungkin rendah sebab over train.

  32. Saya ina, berusia 23 thn…bru2 ini dlm bln 5 sy tlh disahkn tb oleh doc..n skrg ni sy msh lg dlm wat rwatan ( mkn ubt tiap2 ari ) n insyallah rwtn sy akn tmat bln 11 nti..mula2 tu disahkn tb brat bdn sy mmg turun sgt2 dr 52 – 41 n mkn mmg xda slera…tp skrg alhamdulillah brat bdn pun dh naik 47 n slera mkn pun dh brtmbh…yg mnjd kekhuatirn sy ialah..bru2 ini sy ada brjmpa doc ( rutin psakit tb- 2 bln skali ) doc ada mlihat gmbr xray sy n membndingkn yg lepas2 katanya mcm xray sy tu radang paru2 pula….tp mslhnya dcni..doc trsebut hya bg tau bgtu shj….blm ada kpastian lg…sy jd risau sbb yg tb ni pun xabis lg rwatan tp dh ada pykit ln…adakh ia dsbbkn ubt yg sy mkn?…utk penetahuan tuan…batuk sy mmg dah kosong slpas wat rwtn tb n cuma bru2 ini shj sy rs mcm sesak nafas…..itu shj yg sy rs…..adakh tb blh mnjd radang paru2?tempoh sembuh?

    1. byk possibility. bila start treatment dgn steroid, byk kemungkinan boleh jd. boleh jd imun system down, atau lain2 possibility. dptkan pengesahan lanjutan.

      1. Perlukah sy ambil suplemen lain….

        1. supplement tak dijamin membantu. kebanyakan supplement di pasaran tiada kajian kukuh daripada 3rd party. cuma research drpd pihak sendiri.

  33. hafizfauzi says:

    salam doktor..sy nk bertanya. Sy adlah bekas pesakit tibi plurel effusion..alhmdulillah sy telah disahkan bebas drpd penyakit tersebut. Namun setelah 4 bulan berhenti drpd rawatan tersebut, simpton tibi seperti dtang semula..setelah pemeriksaan XRAY, sy disahkan kembali didatangi kuman tibi tersebut. Batuk yang kuat kembali bersama demam panas.. Malangnya bila sy berjumpa untuk menyambung semula ubat tibi tersebut, doktor mengatakan sy perlu membuat ujian mengikut prosedur..Bayangkan keadaan sy yg semakin hari semakin lemah dah ditambah dgn batuk tanpa henti..sy masih disuruh tunggu sehingga keputusan darah dan kahak keluar..PERSOALANNYA , 1 kenapa perlu ambil masa utk diberi ubat tibi sedangkan simptom2 tibi dah jelas..2 sy tidak langsung diberi ubat tahan sakit sehingga result keluar selain panadol dan antibiotik biasa (yg sah2 tak membantu mengawal penderitaan sy) 3 kini akibat batuk yg melampau sambil menunggu result keluar, sy mengalami kesakitan yg teramat di bahagian pinggang dan ari-ari ketika batuk….sy risau kuman ini merebak ke bhgn lain termasuk buanh pinggang sy kerana rawatan yg menyusahkan ini…tlg bantu doktor..

    1. Standard procedur di Hospital Kerajaan. Swasta biasanya lebih cepat, tapi masih perlu dikenal pasti. Tak boleh terus bagi ubat. Selagi tak kritikal, mmg tidak dibekalkan ubat tahan sakit. Ubat tahan sakit pun tidak digalakkan ambil.

  34. hafizfauzi says:

    Oh! standard hospital kerajaan..baru sy tahu, maklumlah mana nk mampu ke rawatan swasta..sy pon kerja biasa2 sahaja…terima jelah rawatan standard tersebut..syukur sy masih muda dan kuat utk menderita menunggu rawatan…apalah nasib kepada golongan tua berumur 50 ke atas sekiranya menghidapi penyakit yg sama…alangkah kritikalnya penderitaan pesakit ini dpt layanan standard tersebut..terima kasih doktor.

  35. dato’, ibu saya mengandung 3 bulan skrg dan dia mmg mempunyai penyakit kencing manis. dan baru- baru ini, dia telah dimasukkan ke hospital dan doktor bagitau yg ibu saya mendapat jangkitan paru-paru. adakah itu akan membawa risiko yang besar kepada ibu saya serta kandungannya?

  36. dato, saya mengalami batuk berkahak bewarna putih seperti jeli ada warna sedikit kelabu hitam dan apabila tarik nafas paru-paru sebelah kiri hampir tulang rusuk, sakit seperti sakit otot kalau waktu tidur mengiring ia tak sakit.

  37. Saya ad kanser lYMPHOMA blan 2 2012….saya dh buat rawatan kimo 3kali je coz xtahan sakit….dlam blan 4,5,6,…badan saya rase ok batuk xde,slera mkan dh ok,berat badan dh naik…start blan 7 batuk dh beransur ad blik blan 8 lgi teruk,,blan 9 msok ward coz btok dh bdarah….smggu sya kat ward dokter xbuat pape tggu kptusan kahak je sya tekat nk blik coz rase dh ok skit..blan10 btuk tu ad blik smpai la blan11 sya msok ward blik xray sya kne paru2 benanah pastu kne msok chest tube dokter kate 2,3 je pastu bka dh 12 hri xbuke sye tekat nk buke n blik umh coz borink kat ward…smpai rumh 3hri sya xbuka luke…sya bka bnanah pastu bile batuk die kluar nanah mrisau kan saya cmne bole kluar dri luke coz dh jahit …cmne nk cegah dri air@nanah ad blik dlam paru2….

  38. salam , sya nasir nak tanya sikit, selalu rasa sesak nafas…..p cek dr kata normal… lagi tak pernah Xray, tuan saya nak tanya bila saya mandi kena je air di kepala saya terasa macam sesak nafas atau penat, kalau berhenti siram dia hilang ……. boleh sesiapa tolong bagitahu apa simptom tu….wsalam

  39. as salam, baru2 ni saya kena demam panas selepas balik dari kursus kerja. Setelah membuat pemeriksaan di klinik. Doktor memberikan ubat antibiotik kerana mengalami acpharyngitis. Saya telah habiskan antibiotik dan ubatan yang diberi oleh doktor tetapi batuk serta bendalir berwarna kuning cair masih ada, badan pula terasa penat yang teramat walaupun tidak membuat kerja berat. sebelum ini saya adalah pesakit fibroadenoma, telah melalui 2 kali biopsy dan selalu demam/mudah terdedah dengan jangkitan kuman selepas mengikuti pelbagai aktiviti bersama komuniti. mohon pendapat & nasihat. terima kasih

  40. salam..

    sy seorg yg tlibat dgn sukan, pd akhir thn lps, bln 10, sy sertai sukan tsebut dan spnjg latihan, sy khlgn hmpir 8kg..wlau bagaimanapun, smasa ptandingan, sy da start sakit2.. bermula dgn selsema biasa, kemudian batuk2..geli2 tekak..berkahak..(kahak warna kuning khijauan cantu).. sakit ni bterusan walaupun ptandingan dah tamat..slps sy jmp doktor, sy kena makan 2 jns antibiotik..sakit tu btahan utk sketika..kahak dah hilang..ttpi batuk masih ada..

    sehingga akhir bln 12 dan smpai skrg, sakit ni dtg lagi.,bermula dgn selsema, kemudian batuk sehingga perit tekak, geli2 tekak dan bkahak lagi..setiap malam, dan kdg2 shingga pagi adalah waktu teruk sy diserang batuk2..kdg2 sesak nafas, dan kdg2 bila sy tarik nafas, sy dpt rasakan seperti ada kahak di paru2 saya.. keadaan lebih buruk bila sy dlm bkeadaan suasana sejuk (cthnya mandi dgn air sejuk, tmpt berekon) mahupun kat tmpt crowded dgn org.. dan kalo sy lakukan ssuatu kerja, sy dpt rasa kan yg pnafasan sy xseperti dlu..skrg ni, doktor bg sy 2 jns antibiotik lg..

    sy bkn phidap asthma ttapi dalam fmly, mmg ade sejarah asthma..

    mohon pdapat dan nasihat..
    trima kasih..

  41. salam, baru-baru ini sy mengalami batuk berdarah secara tiba-tiba. Namun begitu x-ray dn ujian darahsaya normal. Namun begitu, ayh saya adalah penghidap paru-paru berair. Soalan saya adakah ia satu penyakit keturunan? Adakah sy juga berkemungkinan utk menghidapinya?

    1. bukan direct genetic, tp mungkin disebabkan gaya hidup yg sama. terdedah.

  42. nur ashikin says:

    salam semalam sy crit birit,mempunyai kahak y d sertai darah… sakit dada bhagian kanan,hilang selera mkn n loya ..hari ini badan saya lemah dan dmam adakah saya berkemugkinan mghidap pnyakit paru2 berair..

  43. salam doctor, dlm dua minggu yang lepas;

    1. cirit birit berlarutan, tapi tak demam.
    2. ada air keluar dari hidung, blm demam.
    3. tiba2 demam panas dalam satu hari dan reda sedikit keesokannya saya ingatkan akan pulih sebab kebiasaannya saya mcm tu. tapi sampai harini masih demam, sekarang saya risau jika ini berkaitan dengan jangkitan paru2, lagipun 6 hari akan datang saya kembali berkerja di oversea, dan itu memerlukan saya cukup cergas utk kembali bekerja.

    mohon pendapat dan nasihat dari tuan doctor.

    1. wslm. dptkan pemeriksaan doctor di klinik. bila demam berlarutan ada juga possibility lain mcm denggi dll.

  44. Salam doktor, macam mana kalau sya sdang demam, hari ini dah masuk hari ke3, satu hari sy mkn 2 biji pil activefast. Panas makin kurang tp bila bgun tidur kepala rasa berat macam belum tidur. Selsema sakit tekak, slada batuk sikit2. Ada sekali tu saya keluarkan kahak, ada warna kuning tu biasa. Ni kenyal, warna oren pekat.

    1. wslm. demam je tu. tp mungkin ada infection. dptkan antibiotik skali.

  45. Salam dato..sqya irfqn 33 thn dr rawang, sejak kebelangqn ni sy sering sakit dada sebelah kiri bawah ianya sering berlaku pada waktu mlm sekitar jam 3 ke 4 pagi..sy dah buat ecg n xray doktor kata sy xde sakit jantung atau paru2..bila sakit tu dtg idung sy ada macm tersumbat sikit mcm tanda2 nak selsema tapi tak selsema..apa agaknya yg sy alami skrg dato?

  46. Adakah gastrik jugak boleh menyebabkan seperti sakit yg sy alami di atas dato?

  47. assalammualaikum..doc name saye wanie..saye nak mintak pendapat doc…sejak 3bulan lepas saye mulke2 batuk..batuk biase…tapi teruk time wakto malam…batuk saye berpanjangan sampai bulan yang seterusnyer…dan pada bulan to anak saye umo dalam -2tahun di sah kan kena jangkitan kuman bab berjangkit dengan saye die batuk kurang selera mkn…pas seminggu admit wad…die da pulih…masalah nyer sekarang saye dari anak saye masuk wad saye yang jage die sepanjang seminggu di wad…time to jugak batuk saye tak ok lagi…saye terpakse tahan batuk saye…klu depan anak saye takut die berjangkit lagi,,,sejak to dada saya rase sakit…cam bengkak…mule2 sakit bahagian tengah…pasto beralih ker belah kiri dada…sare rsae risau g wat

  48. pengesahan kat HKL..saye wat ujian darah ECG, X-ray…mule2 doc ckp saye suspect tibi…pasto kali kedue saye pegi wat benda yang same doc..ckp semua ok…mungkin cume bengkak sajer didada…doc bagi antibiotic zinat an ubat tok bengkak papase…saye makan sampai abis..sakit dada sampai sekarang tetap ada…xhilang..tiap kali tarik nafas panjang saye akan batuk an rase kahak banyak kat paru2…saye pening xtau keadaan kesihatan saye sekarang…tolong doc..beri pendapat..terima kasih..

  49. mohd pahme says:

    Assalammualaikum….Kurang bersenam dan kuat merokok adakah merupakan faktor utama dapat radang paru-paru? Jika dikenal pasti mengidap penyakit ini…selain ubat doktor…bagaimana nak bagi pulih dari penyakit ini?

  50. asalamualaikum,saya sharm,ada mengidap asma,saya memgambil ventolin,ubat kurang kahak,dan kekadang terpaksa ambil nebulizer,pada mulanya ok,sekarang ni masalah saya,pabila tidur waktu malam saya sering batuk dan berkahak,kekadang cair,kekadang cair bercampur darah sedikit,sekurang2nya 7-8 kali setiap malam,adakah ini simtom paru- berair,dan sekarang ia terjadi siang hari,batuk,jadi sesak nafas,kahak cair,kalau banyak gerak sedikit dah jadi susah nak bernafas macam asma..tolong beri penjelasan sedikit dan apakah jenis ubat yang perlu saya ambil,tambahan pula sekarang ni saya berada di luar negara,munkin saya terpaksa pulang kalau keadaan bertambah teruk,

    1. dptkan pengesahan doctor di mana2 pusat pemeriksaan. sy x boleh suggest ubat.

  51. askum,sy pnah tb 2005,clinic swasta n x abi rwtn sbb kurg thu psl pykit tsebut.jus dlm sebln je mkn antibiotik..slps tu rsa da shat,normal tp brp bln slps tu btuk truk tp xda drh..hingga bertahun2.slama tu mmg slalu chek up d hosptal,chek khk.tp sume result ok.thn 2007 btuk ada kuar drh,byk spt 3 4 sudu.bt chekup tp doctor ckp kesan tb yg ada scar..thn2010 sy munth drh,chek drh khk xray sume ok,n 3clinic sy pegi sume ckp xda tb n just parut lma luka blk..n mgkin muntah drh d sbbkan gastrik yg teruk..sy xpuas ati n teruskn chekup sbb sume simptom sy rse.then byk2 khk ada 1khk je bru dpt detect tb berulang..tu pun xda beza apa2 pd xray sblum n slps rwtn..mslh skg,sy da cmplete rwtn hosptl krjaan 6bln,tp slps tu simptom brulang lg..shgga skg sy bgantung ubt antibiotik n cair khk dr clinic swasta..ble dktakn jd kperluan hari2..mslh skg ni,bila xmkn ubt je simptom berulang,lg teruk sakit spt mkin byk,sakit dada,sesak nfs,cpt letih n rutin harian sya jd xnormal,rasa spt sakit mcm dlu.da jmpa pakar n bt ct scan,sume ok,cuma ada scar ckit..tp knp smpi skg sy msi batuk darah fresh 5x dlm 2bln n batuk teruk.chek sume ok,xda pa,cuma ada kuman,tp bkn tb..doktor ble bgtau x apa kmungkinan kuman tb sy msi blum smbuh spenuhnya,n apa perlu sy lakukan utk kmbli normal..tq

  52. Tuan,sy mengalami sakit belakang (bahu/belakang dada-sebelah kiri)rs ngilu & sakit apbila bergerak,mengangkat tangan atau tunduk. Sya sdh berjumpa doktor swasta & di beri ubat urut (cream),muscle relaxing dan antibiotik (krn menurutnya tiada tanda2 patah,etc cuma mslh tendon/muscle). Tp setelah seminggu sakitnya msh berlarutan,sy refer pulak hospital kerajaan n diberi ubat (lbh kurang ubat yg sama). Skrg dh msk minggu ke-3,sakit belakang beransur kurang (tp akan dtg sakit semula sekiranya sy byk bergerak) sy pula demam,mengigil,sakit kepala yg teramat sgt,batuk-batuk dan kdg2 terasa ssh utk bernafas. Adakah ini tanda2 paru2 berair?

    Reply dr tuan amat2 sy hargai

    1. tu tanda bodyalignment x betul. masalah GRP. cuba ke chareopractor.

  53. assalamualaikum..saya ingin bertanya ..saya seorang student ..saya x tahu dan keliru dgn gejala yang saya alami..harap2 pihak tuan dapat berikan penjelasan ..dah lebih dari dua bulan saya mengalami batuk hilang sekejap tap jadi balik , sakit dada sehingga ke lengan, sukar untuk tidur malam sebab sesak nafas, pening n 2-3 kali pitam , menggigil , demam terutamanya pada waktu malam .. sudah pergi ke klinik dan pelbagai ubat yang telah di berikan ..termasuk pelbagai jenis ubat batuk ,antibiotik dan tab .co – amoxiclav 625mg .. dan apabila saya makan ubat yang di berikan saya rasa sakit yang berdenyut2 di bahagian dada sy lg2 semasa berbaring atau tidur dan sakit perut.. jd melalui gejala ini .. apakah sebenarnya yang terjadi pada diri saya..adakah ianya terjadi hanya kerana saya terlalu letih atau disebabkan oleh tekanan atau di sebabkan oleh perkara yang lain..

  54. Assalamualaikum..
    Saya nk tny b’kenan simptom2 paru2 b’air nie..
    Subuh smlm,saya mnd.semasa mnd,saya rasa sesak nafas,yakni saya rasa berat dada utk b’nafas..then ble saya baring pun mcm2,rasa dada pedih,dan susah utk b’nafas.smpikan klu nk b’nafas,saya kne bka mulut ckit bru senang nk b’nafas..ble da tghr,skit b’ansur pulih tp,start mlm nie dr pkul 10 mlm td,saya rse sesak nafas lg smpi skrang nie..dada trasa mcm d’hiris2..tp saya xbatuk,just rasa cm gatal2 tekak.bdn cm pns dalam..slera mkn pun kurang ckit ..
    Adalah saya ada potensi utk dpt pnyakit nie..saya risau

  55. Salam . Nak tanya kadang kadang saya ada rasa sakit dada belah kanan and kadang kadang menggigil / Adakah saya mengidap mpenyakit paru paru berair ? Simpton lain saya takpernah pulak ada .

  56. salam…tuan…saya bermain badminton 7 kali dlm seminggu..kalau game malam bermula jam10 hingga 12 lebih…sebelum tidur saya akan mandi…umur saya dah 50 tahun..saya mohon sekali lagi penjelasan dri pihak tuan,adakah saya mudah di hinggapi penyakit paru2 berair?..buat masa kini…kesihatan saya alhamdulillah. .t/kasih

  57. Nia Azlina says:

    assalamualaikum…sy nak tanya,owg ada bagitaw lau kita selalu mandi lwt malam kmgkinan akan mghadapi pnyakit paru paru berair …btol ke?:

  58. Sy mengalami batuk hampir sebulan.pd ming pertama n kedua hanya batuk biasa..mila berkahak pada minggu ke3.dn disusuli sakit dada n m muntah.doc tlah mengesah kan sy dijangkiti kuman pada paru- paru n dimasukkn ke wad selama 4 hr..sy dibekalkn antibiotik utk 3 hr lg.supaya sy menghabiskn antibiotik selama 7 hr.setelh habis 7 hr.sy masih sakit dada,batuk, letih dn sesekali sesak nafas.dn doc memberi sy bekalan antibiotik yg sama utk 3 hr lg bg mencukupkn 10 hr semuanya.soalan sy, sekiranya sy masih jg tidak sehat pd hr ke 10 pengambilan antibiotik, apakah rawatan yg harus sy ambil lg? Sy sgt risau memandangkn sy sedg mengandung.

    1. dapatkan nasihat doktor. saya tidak boleh advice rawatan susulan.

  59. Assalamualaikum..
    Ayah saya baru saja keluar dari hospital disebabkan paru-paru berair. Dua hari duduk hospital, doktor bagi rawatan dengan mengeluarkan air tersebut melalui tiub. Walaupun air telah dikeluarkan tapi ayah saya masih mengalami kesukaran untuk bernafas macam biasa. Pemeriksaan jantung, darah semua dalam keadaan yang baik. Adakah punca lain yang menyebabkan kesukaran untuk bernafas seperti biasa?

    Terima kasih.

    1. wslm. pemulihan ambil masa sikit. bagi ruang untuk badan pulih.

  60. tata99138 says:

    Asalam…dokter sye mengalami batuk batuk sampai keluar darah,setiap mndi mlm dada terasa sakit nafas pun sesak,,selera makan kurang so berat badan jdi turun…kiranya ini jga tanda tanda penyakit paru paru berair ke…reply dari dokter amat sye hargai .terimakasih..

  61. Slm. Suami saya ada kencing manis dan selalu sesat nafas. Tapi dia tak deman dan cuma batuk. Kadang lansung tak bermaya. Adakah ini berkaitan paru paru atau jantung.
    Ada pegi xray dan dkt film tu nampak putih. Napa ye

    1. byk possibility tu. mungkin jantung, mungkin tekanan darah tinggi dan sebagainya. jumpa doktor utk pengesahan.

  62. lurvetyra says:

    Salam tuan.. sy nak tanya, paru2 kanan sy ada macam rasa x selesa, dan bila sy tarik nafas, mcm ade rasa bunyi.. x rasa sakit, tapi x selesa je.. demam xda apa semua.. tp bila malam mcm tu la rasa x selesa pada paru2 kanan sy.. apakah itu jgk tanda2 paru2 berair?? Kalau x cucuk tube bole x?? Makan ubat tu lama x?? T.kasih tuan..

    1. byk possibility tu, pneumonia, ada cecair dlm paru-paru, masalah jantung, masalah airflow tersekat, emphysema, asthma, bronchitis, masalah paru2 dll. elok check doctor untuk comfirmation.

  63. Assalamualaikum tuan.sy kerap batuk tp tak berkahak.dan batuk sy terlalu kuat sehingga tidak selesa.kali ni ia berulang semula.menyebabkan sy demam panas tp hanya sehari.namun batuk tetap tidak sembuh.ia amat menyakitkan sehingga sy rasa bawah dada sy mcm bengkak.adakah ini tanda2 paru2 berair? Biasanye berapa lama rawatan untuk sembuh?benda ini telah berlanjutan lebih dr 5tahun.sekarang sy berumur 31tahun

    1. wslm. mcm2 possibility juga tu. antibody low pun boleh jadi penyebab. pergi check doctor dulu. saya tak boleh comfirmkan dengan pertanyaan general begini.

  64. Assalamualaikum doc
    Saya disahkan pneumonia oleh doktor…saya tertanya2 bagaimana saya boleh kena penyakit ini?kerana saya bukan tergolong dalam kalangan org yang berisiko tinggi…setahu saya pneumonia hanya kena pada kanak-kanak,orang tua dan org yang ada penyakit kencing manis,pesakit kanser dan orang yang lemah sistem imunnya…ada faktor lain lagi tak yang boleh dapat penyakit pneumonia ini?

    1. banyak penyebab yg memungkinkan. kebiasaan badan mmg lemah dan mudah dpt jangkitan. boleh jadi juga sbb pernah sakit yg lama, sistem imun rendah. bergaul dengan pembawa dan sebagainya.

  65. Mohammad Qhuzairy bin Zainudin says:

    Assalam dato, sy batuk dh 2 mngu, dh buat medical check up, dh x ray dn dh ambil smpel darah, doktor ckp sy ad jangkitan kuman pd paru2, doktor bg la ubat antibiotik, cair kahak, batuk, dn demam. Sy makan ubat ikut aturan, 2 hari lepas tu sy rasa sakit tekak bila telan air liur, ada rasa senak dada bila tarik nafas dalam2, dn ada sekali batuk keluar kahak berdarah warna merah biasa, sekali sahaja. Tp sekarang sy masih demam sikit2 tp waktu malam sahaja, waktu siang cergas, sy workout pn x dk msalah. Adakah tu tanda sy smakin pulih atau sy perlu mndapatkan pemeriksaan doktor skali lg?

  66. salam doc. ayah saya msok wad kne tahan 2minggu.. ayah saya dalam lingkungan 60.sakit paru-paru berair dan doc dah kluarkan air melalui tiub. lpas je kluarkan air tu ayah saya kerap sakit pinggang.. sekarang sudah dua minggu kluar sakit pinggangnya makin terok.. knpe ye doc ? ke sbb faktor umur ye doc ?

    1. banyakkan pergerakan apabila dah meningkat usia ni, byk otot dah semakin lemah.

  67. adakah penyakit ini boleh berjangkit.?

    1. salam doctor ayah saya baru suspek kne paru2 berair, dan ayah mengalami kaki bengkak, sejak akhir2 ini. adakah ini salah satu punca nya.? ayah umur da 67

  68. karim othman says:

    salam, dalam beberapa minggu ni saya telah mengalami sakit dada lebih-lebih lagi ditengah dada,ia membuat saya sentiasa tidak selesa, gegejala lain seperti batuk dan demam tiada pula, tapi saya ada sakit telinga dan gusi serta tengkuk. buat pengatahuan tuan saya mmg ada masalah gastrik dan pernah terjatuh duduk setahun yang lalu dan menyebabkan kecederaan di badan, ketika itu dada saya sakit disebelah kiri, selepas beberapa minggu dan mendapat rawatan sakit itu hilang. mungkiuang boleh memberikan pendapat?

  69. Salam dr sy berumur 25 tahun sy dmm smggu lpas tu di sahkn jgkitan kuman di paru2 di sebelah kiri. Jd paru2 berair lepas smggu di beri antibiotik sy tak juga sihat kemudian dr tebuk mgunakn jarum pd kiri dan belakang badan sy sebnyk dua kli. Lepas tu suspect tibi melaui cecair. Sebnyk 800ml dan 300ml Masalah skrg air msih ada d paru2 dan sy mengalami sakit blakg. Sekarang ni rasa sakit tu sampai rasa di sebelah kanan. Sy masig warded. Dan sudah bgthu dr. Dr kata xdak apa. Apa yg sy harus lakukan. Sakit ni buat sy xsenang duduk dan tidur.

    1. proses pembuangan air, dan antibiotik berkesan memang ambil masa sikit.

  70. MUNIRA ALI says:

    Salam, adik saya baru dua hari dimasukkan ke hospital dan doktor sahkan terdapat air dlm paru-parunya. Dia juga demam yg sekejap baik sekejap demam, dan bernafas menggunakan topeng oksigen. Nafasnya juga pendek2. Kenapa doktor masih belum buat rawatan keluarkan cecair dalam paru2? Adakah ia perlu ambil masa?

  71. bahaya juga yer penyakit paru paru berair ni,saya ada juga suami sahabat yang terkena penyakit ini, hinggakan doktor ingin menebuk untuk membuang cecair tersebut. Namun isterinya menolak, dan telah mencuba alternatif lain untuk menyembuhkan suaminya.

  72. AzalinArsyad says:

    salam tuan .
    Mak saya baru masuk ward disebabkan after demam yg on off dlm 3 minggu lepastu datang pulak batuk seolah olah kering. After buat xray dapat tahu paru2 sebelah kanan area bawah tak normal and dokter rase kemungkinan air . Paras tak normal tu hanya belah bawah . So far mak tdk sesak nafas atau sakit dada . Dokter perlu buat ujian kahak utk sahkan tapi mak masih tak batuk kahak lepas masuk gas cairkan kahak pon doktor kate ad tercampur air liur . So die sarankan untuk ambil ujian sample cecair yg ad dlm paru2 . Kerunsingan family adalah takut side effect selepas ambil ujian tersebut dan kami masih tak confirmkan lagi sama ada boleh teruskan ujian sample tu atau tak .

  73. Hi, kawan saya baru abis process sedutan air sbb radang paru-paru
    Bolehkah dia mengambil supplement selain mkn ubat yg dibekalkan hospital?

  74. Salam.. Maaf tnya,mengapa ya semasa sya mminum sejinis ubatan mmbuatkan sya sesak nafas?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: